Risau Bagaimana Hendak Memotong Kuku Bayi? Ikuti Langkah Mudah Ini

Adakah anda sering tertanya-tanya terutama bagi ibubapa yang baru menyambut cahaya mata bagaimana untuk memotong kuku di jari kecil mereka? Terasa panik untuk melakukannya buat pertama kali? Adakah anda takut bahawa semasa memotong jari atau kuku kaki bayi anda, mungkin berakhir dengan mencederakan dia?

Walaupun semua kebimbangan di atas adalah benar, ia juga penting untuk mengurangkan kuku bayi anda dengan kerap untuk mengelakkan sebarang pembentukan kotoran dan mengurangkan risiko jangkitan. Artikel ini akan menerangkan bagaimana untuk memotong kuku bayi dengan betul tanpa menyakiti si manja anda.

Cara Memotong Kuku Bayi Dengan Betul

Berikut merupakan beberapa perkara yang anda perlu ‘alert’ sebelum anda belajar bagaimana untuk memotong kuku baru lahir:

  1. Pastikan kawasan yang anda gunakan untuk memotong kuku bayi cukup terang.
  2. Antara masa yang terbaik untuk memotong kuku kecil bayi anda adalah semasa mereka tidur. Satu lagi masa yang baik untuk memotong kuku yang tepat selepas mandi. Selepas dia selesai mandi, kuku akan sangat lembut dan membuatkan ia lebih mudah dan lebih cepat untuk anda untuk memotong kuku mereka.
  3. Adalah penting bahawa anda hanya menggunakan penggunting kuku bayi atau gunting bayi yang khas untuk bayi. Anda mungkin berfikir bahawa anda juga boleh menggunakan sepasang tetap gunting, tetapi pada waktu yang sama ianya boleh berakhir dengan mencederakan bayi anda, dan secara tidak sengaja boleh terpotong kulit bayi anda.

Semasa Memotong Kuku Si Bayi

  • Sebelum memulakan proses, baringkan si kecil dalam keadaan selesa. Sama ada letakkannya di katil bayi atau letakkan di pangkuan anda.
  • Pegang tangan bayi anda dengan erat tetapi perlahan-lahan. Pastikan walaupun bayi anda cuba untuk menggerakkan tangannya, jarinya tidak terlepas dari genggaman anda.
  • Jika bayi anda terlalu kecil atau bayi yang baru lahir, kebanyakan doktor akan mencadangkan anda gunakan emery board. Dalam tempoh beberapa minggu pertama kehidupan bayi anda, kuku masih lembut, dan dengan menggunakan emery board boleh pendekkan kuku dengan mudah. Ianya juga berkesan menjaga dan melembutkan tepi kuku bayi.

emery board

  • Tekan pad jarinya dengan lembut.
  • Sentiasa trim kuku jari bayi anda mengikut bentuk kuku jari dan sentiasa potong kuku kaki secara lurus.

 

Sekian sahaja perkongsian mengenai cara memotong kuku bayi dengan betul. Semoga artikel ini bermanfaat kepada para ibubapa di luar sana.

MAMAOSEM!

1 Trackback / Pingback

  1. Manfaat Minyak Zaitun Untuk Bayi Anda – Mama Osem

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*