Mee Segera Mengandungi Bahan Berbahaya?

Jika anda seorang pengemar  mee segera dan mengambilnya dengan kerap, anda patut baca perkongsian ini.

Lazat dan cepat merupakan tagline pengusaha mee segera untuk mempromosikan produk mereka. Ini kerana, penyedian mee segera adalah ringkas dan cepat selain murah dan senag didapati di mana-mana kedai.

Seperti yang kita tahu, mee segera mempunyai kandungan MSG, garam dan lemak yang tinggi. Bahan-bahan seperti ini boleh memudaratkan kesihatan kita jika diambil secara berlebihan.  Selain bahan-bahan di atas, terdapat banyak lagi kandungan berbahaya dalam mee segera yang perlu kita tahu.

Berikut merupakan bahan-bahan berbahaya lain yang terkandung dalam mee segera:

Asid Tartarik Bahan kimia yang digunakan untuk memutihkan cermin. Lebih berbahaya berbanding alkohol 100 %.
   
Propylene Glycol Pelarut sintetik dan diangap racun neurologi. Banyak digunakan dalam pembuatan bahan dingin, antibeki dalam kenderaan dan banyak lagi. Pengambilan berlebihan akan meyebabkan kerosakan buah pinggang.
   
Kalsium Oksida Banyak digunakan dalam rawatan sisa buangan.
   
Propyl Gallate Bahan yang mendatangkan kesan kepada kesihatan janin dan pengeluaran sperma.
   
Pentasodium triphostate Bahan yang digunakan selalu dalam bahan cuci serta digunakan dalam pembuatan kertas, penapisam petroleum dan proses rawatan air.
   
BHT Bahan yang berbahaya kepada ginjal manusia.
   
Tertiary Butylhydroxyquinone Merupakan salah satu produk petroleum dan merupakan salah satu bentuk butane (cecair dalam pemetik api.
   
Polydimethylsiloxane Banyak digunakan dalam syampu (menampakan rambut kelihatan berkilat dan licin), jubin panas, minyak pelincir dan banyak digunakkan dalam kanta lekap.
   
Kalsium Sulfat Kapur paris
   
Wax Memakan masa 3 hari untuk dicernakan sepenuhnya dalam badan.

 

Pengambilan mee segera secara berlebihan akan memudaratkan kesihatan kita kerana mengandungi banyak bahan berbahaya. Oleh sebab itu ambilah secara berkala untuk menjaga kesihatan kita.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*