Hanya Menggunakan Bahan Ini, Karang Pada Gigi Boleh Hilang Dengan Mudah

Kerosakkan pada gigi adalah salah satu masalah kesihatan dan ini banyak terjadi pada manusia sekarang yang mana mereka tidak lagi mengambil berat terhadap gigi mereka. Kesakitan pada gigi ini tidak sama seperti sakit perut,  Sakit gigi ini susah sangat nak diubati, ada yang mengatakan sakit gigi ini salah satu sakit yang tak dapat di tahan dan tiada ubatnya.

 

Hari ni kita tak nak cerita pasal kesakitan pada gigi  tapi kita nak kongsi satu petua yang boleh menghilangkan karang pada gigi dengan mudah.

 

Karang gigi juga merupakan salah satu masalah kesihatan pada gigi yang mana karang pada gigi ini tidak boleh diambil ringan. kerang pada gigi ini juga dikenali sebagai kalkulus iaitu merupakan plak yang menempel di bahagian dalam dan depan gigi. Masalah karang pada gigi ini jika dibiarkan dengan lama pada gigi ia akan mendatangkan masalah lain sepoerti bau mulut, gangguan pencernaan dan juga jangkitan pada gusi.

 

Cara menghindari masalah tersebut, anda perlu membersihkan karang pada gigi yang sudah lama, selalunya karang pada gigi yang telah lama melekat pada gigi akan menjadi keras dan tebal. Ini satu cara mudah untuk dilakukan sendiri di rumah dengan menggunakan bahan semulajadi iaitu garam. Lepas ni tak la susah-susah nak ke klinik atau hospital yang berada di luar kawasan atau yang jauh daripada rumah. Berikut adalah cara menggunakan garam bagi menghilangkan karang pada gigi.

 

  1. Campurkan 1 sudu garam dan 1 sudu baking soda.

2. Tambahkan sedikit air dan kacau sehingga menjadi pes.

3. Basahkan berus gigi dan oleskan adunan tadi.

4. Gosok gigi dengan perlahan-lahan dan amalkan rutin ini hingga dapat kesan yang dinginkan..

 

setiap masalah itu ada jalannya, Selamat mencuba petua mudah ini,

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*